فهرست
جاذبه های گردشگری قشم
جزیره قشم یکی از زیبا ترین جاذبه های گردشگری را دارد که در قسمت پایین به همه آنها می پردازیم
غار خربس در جاذبه های گردشگری قشم
غارها، یکی از پدیدههای جالب و شگفت انگیز دورههای زمینشناختی هستند. غار زیبای خربس که نمونهای از این پدیدههای طبیعی است؛ در پانزده کیلومتری قشم، در سمت راست جاده قشم به روستای خربس و روستای رمچاه قرار دارد.در دل ارتفاعات روستای خربس، آثاری از معماری صخرهای دیده میشود که به عقیده برخی از محققین، نیایشگاه پیروان مهرپرستی و یا پرستشگاه آناهیتا (خدای آب) بوده است. ما در کشوری زندگی میکنیم که به خاطر موقعیت جغرافیایی و اقلیم خاص، دارای تاریخ پرفراز و نشیب و جالبی است. در جای جای این خاک، آثار و دیدنیهای بینظیری وجود دارد که اکثر آنها برای مردم ایران ناشناخته هستند. یکی از این مکانهای دیدنی و زیبا و تأملبرانگیز غار خربس در جزیره قشم است که با معماری صخرهای و عالی خود، گوشهای از تاریخ این مرز و بوم را روایت میکند.طبق بررسی های انجامشده روی محوطه باستانی خربس، قدمت این اثر به دوره مادها میرسد . غارهای خربس، بر پیشانی کوهی مشرف به ساحل جنوبی جزیره قشم واقع شده است که ۴ دهانه غار از درون به هم پیوسته در ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر آن به چشم میخورد که به غارهای خربس شهرت دارند. این غارها که از پدیدههای کهن زمینشناختی به شمار میروند؛ همراه با دیگر پدیدهها و کوهها و خود جزیره قشم، دنباله چین خوردگیهای رشته کوه های زاگرس هستند که در هزاره های گذشته از زیر آب سر برآوردهاند.این غارها، از درون، با وجود مجموعه دهلیزها و تالارها و اتاقهای متعدد به ابعاد ۵/۵*۴ متر و چشمه ها و روزنه های گوناگونی که رو به شمال و جنوب قرار دارند مؤید حضور مردمانی از دورههای کهن در این جزیره هستند. پیداست که دست آدمیان به مرور زمان و به منظور کاربردهای گوناگون، شکل و سیمای این غارها و دیوارههای آن ها را دگرگون ساخته و مناسب نیاز های خود درآورده است. ساختار راز آمیز این غارها و قرار گرفتن آن بر بلندی، این عقیده را دامن زده که اینجا در روزگار مادها نیایشگاه مهر و محلی برای ستودن الهه میترا بوده است. مهمترین ویژگی آن، که تعجب و شگفتی هر بیننده را برمیانگیزد و آن را رمز آلود نموده، معماری صخرهای غار است.درباره ی شباهت این غار، با سایر غارهای دیگر در اقصی نقاط ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این مجموعه، از نظر نماسازى، با معبد یا آرامگاه صخرهاى «کلات خورموج» در دامنهی کوه مُند بوشهر شباهت بسیار دارد. هم جوارى این محل با شهر باستانى خربز نشان مىدهد که در دورهی مادها یک تمدن بزرگ پیشرفته در جزیرهی قشم وجود داشته است. غارهاى خربس را به لحاظ شکل و ساختار با دخمه هاى آذربایجان، کردستان، لرستان، بوشهر، اهواز و شوشتر مقایسه مىکنند. غارهاى خربس بهویژه ازنظر فضاهاى درونى، شکل و طرح اولیه خود را حفظ کرده و به همان صورت کهن خود باقى مانده است.غارهاى خربس را بعضى معبد مهرى مىپندارند، بعضى آن را استودان (جاى نگهدارى استخوانهاى مردگان پس از مرگ، در آیین زرتشت) مىدانند و حدسى که قریب به یقین مىتواند باشد این است که این حفرهها در دل صخرهها، اگر استودان (استخوان دان) دورههاى پیش از اسلام نباشد، بهطور مسلم پناهگاههایى است براى مردم بىدفاع که روزگارى در دشت هموار خربز زندگى مىکردهاند و دزدان دریایى با یورش، امان آنها را بریده بودند. ناچار، آنان این حفرههاى در هم را که از درون با یکدیگر مرتبط هستند در دل این دیواره بهصورت غارهایی به وجود آوردهاند تا به هنگام احساس خطر بتوانند کودکان، زنان و پیرمردها را درون آنها اسکان دهند.این غار دیدنی در پانزده کیلومتری شهر قشم در سمت راست جاده قرار دارد و هر روز پذیرای گردشگران است.در صورتی که تمایل دارید به جزیره قشم ، سفری داشته باشید به شما توصیه می کنیم که حتما از این غار تاریخی نیز بازدید نمایید.
دره ستاره ها قشم
دره ستارگان از پدیدههای منحصربهفرد زمینشناسی به حساب میآید که در فهرست عجایب هفتگانه قشم قرار دارد و با قدمتی بیش از دو میلیون سال، چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. این دره که تعداد نمونههای مشابه آن در دنیا زیاد نیست، یکی از جاذبههای اسرارآمیز و جالبی است که شامل مخروطهای نوکتیز، ستونهای عظیم و دیوارههای بلند میشود. این پدیده طبیعی در اثر فرسایش ناشی از رگبارهای فصلی، آبهای سطحی و تندبادها شکل گرفته است و لایه و حفرههای متعددی در درون هر ستون این دره وجود دارد که هوا بهراحتی به درون آنها نفوذ میکند. همین ویژگىهای دره ستارگان باعث شده است که این دره بهعنوان بخشى از ژئوپارک قشم در میراث یونسکو ثبت شود. جالب است بدانید که ژئوپارک قشم تنها ژئوپارک خاورمیانه به شمار میرود.زیبایی بیبدیل دره ستارگان باعث شده است که بهعنوان یکی از محبوبترین جاهای دیدنی قشم به شمار آید و گردشگران زیادی در طول سال از آن دیدن کنند. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که تاکنون فرصت سفر به قشم برایتان پیش نیامده است، با این مقاله همراه شوید تا اطلاعات بیشتری از دره ستارگان به دست آورید.
جزایر ناز
جزایر ناز در جاذبه های گردشگری قشم از جاهای دیدنی استان هرمزگان است و در جنوب شرق جزیره قشم قرار دارد. این جاذبه شگفتانگیز که یکی از سایتهای ژئوپارک قشم و یکی از عجایب هفتگانه این جزیره به شمار میآید، با فرودگاه بینالمللی قشم ۳۷٫۲ کیلومتر فاصله دارد. فاصله جزایر ناز با اسکله مسافربری شهید ذاکری، ۲۹ کیلومتری (نیم ساعت) و تا بندر لافت (جابهجایی همراه با خودرو)، ۶۱ کیلومتر است.
ژئوپارکها مکانهای دارای پدیدههای زمینشناسی جالب توجه هستند که ممکن است علاوه بر پدیدههای زمینشناسی، دارای آثار تاریخی، بومشناسی، باستانشناسی، میراث فرهنگی و طبیعی دیگر نیز باشند. ژئوپارک جزیره قشم نخستین و تنها ژئوپارک خاورمیانه است که در سال ۲۰۰۶ میلادی در شبکه جهانی ژئوپارکها (GGN) در یونسکو به ثبت رسید. ایران پس از از چین، مالزی، کره، ژاپن و ویتنام، ششمین کشور آسیایی است که ژئوپارک دارد.
جزیره هنگام
جزیره هنگام در جاذبه های گردشگری قشم، جزیرهای کوچک و دیدنی در خلیج فارس است که با سادگی خود شما را متحیر خواهد کرد. این جزیره با چهرهای بومی و سنتی، میزبان سواحلی کمنظیر، دلفینهای بازیگوش، حیات وحش تماشایی، دریای بیکران، نخلستانهای دیدنی، کوههای آهکی و بازاری جذاب است؛ جاذبههایی که طبیعتگردان بسیاری را بهسمت هنگام میکشانند.در جزیره هنگام خبری از هیاهوی شهری نیست، هیچ خیابانی وجود ندارد و ماشینی دیده نمیشود. مردم هنگام نیز با مهماننوازی سفری بهیادماندنی را برای شما رقم خواهند زد. هنگام از جاهای دیدنی قشم است که در نزدیکی آن قرار دارد و سفر به آن با قایق سواری در آبهای خلیج فارس آغاز میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را در سفری با قایق به بازدید از یکی از زیباترین جزایر ایرانی خلیج فارس ببریم.
جنگل حرا
جنگل حرا در جاذبه های گردشگری قشم، یکی از جاذبههای خاص ایران و از جلوههای بینظیر طبیعت است که برای دیدن آن باید با قایق به دل آبهای شور خلیج فارس بزنید. این جاذبه که شهرتی جهانی دارد، جزو میراث طبیعی کشور به شمار میرود. جذابیت جنگل حرا زمانی است که این درختان در آب فرو رفتهاند و با پایین آمدن سطح آب، جنگل شگفتانگیزی مشابه فیلمهای علمی-تخیلی از آب بیرون میزند و هر بینندهای را حیرتزده میکند.جنگل حرا که در شمال غرب جزیره قشم خودنمایی میکند، از جنگلهای پنجگانه استان هرمزگان و یکی از ذخیرهگاههای زیستکره ایران به شمار میرود. با کجارو همراه شوید تا اطلاعات بیشتری از جنگل حرا در اختیارتان قرار دهیم؛ جاذبهای که یکی از عجایب هفتگانه قشم محسوب میشود.
تنگه چاهکوه جاذبه های گردشگری قشم
درۀ چاهکوه (یا تنگهٔ چاهکوه) یکی از جاذبههای طبیعی جزیرۀ قشم در استان هرمزگان است.این دره در فاصلهٔ ۷۰ کیلومتری شهر قشم و در کنار روستای چاهو شرقی بخش شهاب قرار دارد.درۀ چاهکوه به عمق ۱۰۰ متر نمایشی از فرسایش سنگهای رسوبی است و بخشی از ژئوپارک قشم محسوب میشود که به تأیید یونسکورسیدهاست.
علت نامگذاری
احتمالاً استفاده از نام چاهکوه برای این دره به وجود چهار حلقه چاه در نقطه آغاز آن بازمیگردد. گفته میشود علت شهرت این دره به نام چاهکوه به دلیل وجود سه یا چهار چاه در دل آن است که در زمانهای دور به دست اهالی روستای چاهو شرقی برای تأمین آب شیرین کنده شدهاست.با توجه به گرم و خشک بودن آبوهوای منطقه، آب شیرین ذخیرهشده ارزش بالایی دارد و این چاهها محل ذخیره آب باران بودهاست.
ویژگیها جاذبه های گردشگری قشم
چاهکوه درهای به عمق ۱۰۰متر است که نمایشی از فرسایش سنگهای رسوبی است. این دره با حفرهها و دالانها و اشکال اعجابآور در دیوارههای خود گردشگران را مبهوت میکند. نظیر این پدیده زمینشناسی در آلمان، انگلیس، چین، آمریکا و چند کشور دیگر وجود دارددره چاهکوه، در دل یک کوه سنگی یکپارچه قرار گرفته که به شکل ضربدر برش خوردهاست. چاهکوه در ابتدا عریض و با دیوارههای بلند در برابر دیدگان مخاطب ظاهر میشود، ولی به تدریج از عرض آن کاسته تا جایی که عبور از میان آن دشوار میشود این درحالی است که ارتفاع دیوارهها همچنان زیاد است.وجود شیارها و خطوط فرسایش موازی و همچنین حفره و تاقچهای بدنه این دره و نیز وجود جویهای سنگی در کف دره، موجب شده تا تنگه چاهکوه هر بینندهای را تحتتأثیر قرار دهد.چاهکوه درهای است با احجام و تندیسها و پوشیده از صدها حفره و کاسه و تاقچه بر بدنهٔ عمومی آن با جویهای سنگی و چاههای آب که از یورش باد، بارش بارانهای تند و تابش آفتاب داغ پدید آمدهاست.باد، آب باران و بارشهای سیلآسا و شدید از مهمترین دلایل وجود این حفرههای زیاد در میان دیواره چاهکوه است. سنگهای چاهکو دارای آهک یا بی کربنات کلسیم است که اسید آب باران دلیل حل شدن آنها و ایجاد شکافها و حفرههای کوچکی در میان آنها شده و این حفرهها در طول چند میلیون سال بزرگتر شده و تبدیل به دالانههایی شدهاند.این دره از چهارسو، چهارتنگه دارد که در جاهایی دیوارهها به هم میرسند و فاصله ۲ دیواره از هم شاید به حدود نیم متر برسد.به نظر میرسد این دره و درههای مشابه اطراف آن مربوط به شکستگیهای طاقدیس بزرگی باشند که بر ایجاد گنبد نمکی نمکدان هم نقش داشتهاست. جنس سنگهای چاهکوه، از سنگهای رسوبی موسوم به سنگهای آهکی و مربوط به رشته کوه زاگرس میشوند که جزو یکی از ۳ گروه سنگهای موجود در طبیعت (رسوبی، آذرین و دگرگونی) قرار میگیرد. در دیوارههای دره چاهکوه، فرسایش آبی و انحلال، شیارهای عمیق و طویل و انواع حفرههای عدسی، قاشقی و کروی شکل را حفر کردهاند.طرحها و اشکالی که روی دیوارههای این تنگه زیبا نقش بسته هر بینندهای را تحتتأثیر قرار میدهد. اشکالی که خیالانگیز و رویاگونهاند و مانند آثار هنری ارزشمندی شدهاند که به دست هنرمند توانایی به وجود آمدهاند.ورودی دره شمالی جنوبی از سمت شمال عریضتر و کمشیبتر است و شکل کمابیش U مانندی را نشان میدهد. هرچه به سمت جنوب پیش میرویم دره کمعرضتر شده و شیب آن افزایش مییابد و در انتها به شکل V درآمده و سختگذر میشود.جنس دیوارهها عمدتاً از ماسه سنگ آهکی سست بوده و به دلیل وجود میان لایههای مارن قرمز، [سیلت] و آهک شاهد انحلال و فرسایشهای شدید در این بخشها هستیم به گونهای که در تمامی طول دیواره دره حفرههای متعدد کوچک و بزرگ نمایان هستند.در حوالی روستای چاهو در کناره شمالی بخش غربی جزیره دو دره عمود برهم با دیوارههای عمودی بلند دیده میشوند که مورفولوژی شبه کارستی را نشان میدهند. در کف یکی از درهها که امتداد تقریباً شمالی جنوبی دارد حفرههای کم عمق و نیمه عمیق چاه مانندی وجود دارند که محل انباشت و ذخیره آبهای جاری شده در درهها بوده و مورد استفاده اهالی منطقه قرار میگیرند.
غار نمکدان جاذبه های گردشگری قشم
غار نمکدان که به نامهای غار نمکی 3N، غار نمک قشم و غار سه مرد برهنه (به انگلیسی: 3N Cave / Cave of three nudes) نیز معروف است در جزیرهٔ قشم و طولانیترین غار نمکی جهان استطول کشفشدهٔ این غار ۶٬۶۰۰ متر است. به علت صعبالعبور بودنِ بعضی از قسمتهای غار و ناشناخته و کشف نشده ماندنِ بعضی از قسمتها، هنوز طول نهایی آن مشخص نیست و انتظار میرود بیشتر از این باشد.این غار در ادبیات محلی به غار نمکدون یا غار کانی نیز معروف است که دلیل آن قرارگیری روستای کانی در نزدیکی آن و در محدودهٔ ژئوسایت نمکدان است
علت نامگذاری غار سه مرد برهنه
نام اولیه این غار به نام غار سه مرد برهنه هست و داستان این نامگذاری به این علت است که سه متخصص اهل جمهوری چک وارد این غار برای کشف و نقشهبرداری میشوند و در عمق غار به جایی میرسند که آب نمک غلیظ بود و راهی به جز شنا برای رفتن به آن سمت غار نبود، این سه متخصص از آنجایی که تجربه داشتند که اگر با لباس به آب نمک بروند و بعد از آن به راه رفتن در سطح غار ادامه بدهند به علت رسوبات نمک در لباس و سفت و سخت شدن لباس و چسبیدن به بدنشان قادر به راه رفتن نخواهند بود و لباسشان مثل یک تیکه چوب میشود، پس کاملاً برهنه شدند تا بتوانند از آب نمک عبور کنند برای کشف ادامهٔ غار. به همین علت چون این سه مرد به صورت برهنه این غار را کشف و نقشهبرداری کردهاند اسم این غار را غار سه مرد برهنه (به چکی JESKYNĚ TŘÍ NAHÁČŮ و انگلیسی 3N Cave یا Cave of three nudes) گذاشتند
ثبت در میراث طبیعی ایران
این غار با نام غار نمکی 3N در تاریخ ۱۳۹۰/۱۰/۰۸ با شماره ثبت ۱۷۳ به ثبت فهرست میراث طبیعی ایران رسید.
ثبت جاذبه های گردشگری قشم در یونسکو
غار نمکدان به عنوان یکی از ژئوسایتهای ژئوپارک قشم، از سال ۱۳۸۵ به عضویت شبکهٔ جهانیِ ژئوپارکهای تحت حمایت یونسکو درآمدهاست.این غار دارای پتانسیل بالایی است و امید میرود تلاشها ادامه یابد و طولانیترین غار نمکی جهان به صورت مستقل هم در یونسکو به ثبت برسد.
سینما دریا جاذبه های گردشگری قشم
پارک ساحلی سینما دریای قشم در انتهای بلوار امام قلی خان واقع شده ، زمانی که شما به کنار ساحل برای قدم زدن و یا نشستن می روید تا از دیدن دریا لذت ببرید صندلی ها ، تخت ها و آلاچیق برای رفاه شما قرار داده شده است ، شما میتوانید در این پارک جذر و مد دریا را مشاهده کنید، روز ها آب دریا از شما دور و شب ها نزدیک و نزدیک تر می شود . شب ها منظره عبور قایق ها و کشتی ها و چراغ های جزیره لارک از این پارک ساحلی بسیار خیره کننده و دیدنی است.
روستای برکه خلف
برکه خلف، روستایی از توابع بخش شهاب شهرستان قشم در استان هرمزگان ایران است.روستای برکه خلف یکی از تمیز ترین روستاهای ایران است زیرا اهالی آن با توجه به کمبود آب ، روستا را پاکیزه میکنند و مسئولیت این کار در هر نوبت وظیفه یک خانواده است . این روستا نام خود را در زمان های قدیمی از برکه ای با آب شیرین که برای فردی به نام خلف بوده ، گرفته است. از هنر دستان توانمند دختران و زنان این روستا می شود به گلابتون دوزی ،خوس دوزی و سوزن دوزی اشاره کرد وهمچنین شغل اصلی مردانشان صیادی است و از گونه ای صدف به نام صدف لب سیاه که در حال انقراض است حفاظت میکنند .
جمعیت
این روستا در دهستان سوزا قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۱۴ نفر (۶۳خانوار) بودهاست.